De Europese vliegtuigproducent Airbus heeft de cabine van een nieuw toestel voorzien van meerdere sensoren die meten wat passagiers aan boord van het vliegtuig doen, aldus CNBC.

Afgelopen augustus werd het toestel, de A350-900, voor het eerst getest. Het doel van de sensoren is om de behoeftes van passagiers in kaart te brengen en om geld te besparen.

Onder andere de toiletten in het toestel zijn uitgerust met sensoren, zodat gemeten kan worden hoe vaak het toilet gebruikt wordt. Daardoor weet het cabinepersoneel wanneer bijvoorbeeld toiletpapier en zeep aangevuld moeten worden.

Airbus wil ook camera's aan boord plaatsen om te monitoren hoeveel mensen in de rij staan voor het toilet. Vervolgens wil het live aangeven hoe lang de wachtrij is en welk toilet passagiers het beste kunnen gebruiken. De gezichten van passagiers zullen geblurd worden om de privacy aan boord te waarborgen.

Ook informatie over hoeveel en wat passagiers aan eten bestellen wordt bijgehouden, om de inkoop efficiënter te maken en verspilling tegen te gaan.

De data worden via de wifi aan boord gedeeld met het cabinepersoneel. Wanneer het vliegtuig geland is, worden de data met de vliegtuigmaatschappij gedeeld. Het toestel wordt tot eind dit jaar getest. De sensoren zijn nog niet aan boord van commerciële vluchten getest.