Facebook en Instagram hebben maandag accounts gerelateerd aan de Italiaanse neofascistische partij CasaPound en het extreemrechtse Forza Nuova gesloten. Beide groepen zijn verwijderd omdat zij zich schuldig hebben gemaakt aan haatzaaien, maakt Facebook bekend.

"Er is geen plek op Facebook en Instagram voor mensen en organisaties die haatzaaien of anderen aanvallen op basis van wie zij zijn", zegt het bedrijf achter beide sociale media in een verklaring.

Ook het profiel van CasaPound-leider Simone Di Stefano is bij deze actie geblokkeerd. Roberto Fiore, de leider van Forza Nuova, zegt dat de groep met meer protesten op Facebooks actie zal reageren.

In Italië is donderdag een nieuw kabinet aan de slag gegaan, nadat de vorige regering viel als gevolg van een politieke crisis. Daarbij is de rechts-populistische Lega vervangen door de centrumlinkse Democratische Partij (DP).

Leden van zowel CasaPound als Forza Nuova protesteerden maandag tegen de nieuwe coalitie. Zij eisen nieuwe verkiezingen nu de Vijfsterrenbeweginging (M5S) de coalitie voortzet met de DP.