Twee populaire Android-apps waarmee vrouwen hun menstruatiecyclus kunnen bijhouden, delen gevoelige data met Facebook, meldt BuzzFeed News maandag op basis van onderzoek van Privacy International. Het gaat om de apps MIA Fem en Maya, die ook in de Nederlandse appwinkels te downloaden zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de Android-apps zijn voorzien van Facebook-software om een koppeling met Facebooks advertentiesystemen te maken. Privacy International liet de versies van de apps voor Apple-apparaten buiten beschouwing.

Maya deelt onder meer het door gebruikers gerapporteerde gebruik van voorbehoedsmiddelen en persoonlijke notities over bijvoorbeeld hun seksuele activiteit met Facebook. MIA Fem stuurt onder meer informatie over de menstruatiecyclus van gebruikers door en of gebruikers de app gebruiken als menstruatielogboek of juist gebruiken om zwanger te worden.

De door gebruikers ingevoerde gegevens zijn potentieel waardevol voor adverteerders, die op basis van deze data een profiel van een gebruiker kunnen schetsen en zo gerichte advertenties kunnen laten zien.

Facebook zegt in een verklaring tegen BuzzFeed News de betreffende apps benaderd te hebben om in gesprek te gaan over de mogelijke overtreding van de regels. Maya zegt een update uit te voeren om de betreffende koppeling met Facebook te verwijderen. Het bedrijf achter MIA Fem wilde tegenover Privacy International niet publiekelijk reageren.

Privacy International onderzocht ook andere apps, zoals de apps Clue en Flo. De privacyvoorvechter constateerde dat deze apps geen data naar Facebook verzenden.