De Huawei Mate 30 verschijnt met Android, maar zonder vooraf geïnstalleerde Google-apps, waaronder de Play Store, bevestigt Huawei-topman Richard Yu zondag op techbeurs IFA in Berlijn.

Huawei heeft gekozen voor een versie van Android die open source is en dus vrijelijk te gebruiken, en niet de versie waarin Google-apps als de Play Store en Google Maps al geïnstalleerd zijn.

Het Chinese bedrijf mag als gevolg van door de Verenigde Staten opgelegde handelsrestricties geen software van Amerikaanse bedrijven gebruiken. De VS beticht Huawei ervan spionage voor de Chinese overheid te faciliteren.

Het Chinese bedrijf is als gevolg daarvan op een zwarte lijst geplaatst, waardoor Amerikaanse bedrijven, waaronder Google, geen zaken met het bedrijf mogen doen. De Amerikaanse techgigant is beheerder van het Android-besturingssysteem en levert onder meer de appwinkel Play Store voor Android-smartphones.

Huawei zoekt nu uit of gebruikers na aankoop van de Mate 30 zelf Google-apps kunnen installeren. Daarnaast onderzoekt het bedrijf de mogelijkheid om de smartphone met alternatieve apps van derden te leveren.

De Mate 30 wordt op 19 september in München gepresenteerd.