Het grote iPhone-lek dat Google afgelopen week naar buiten bracht, was "geen brede massale hack" maar "nauw gefocust" op de Oeigoerse gemeenschap, schrijft Apple vrijdag in een persbericht. Het bedrijf zegt dat Google een "verkeerde indruk" heeft achtergelaten van massa-spionage.

Google maakte een week geleden bekend dat een onbekende groep hackers via malafide websites malware wist te installeren op iPhones. Apple stelt dat dat wel klopt, maar dat deze hackers slechts twee maanden actief waren, en niet twee jaar.

Ze zouden het bovendien alleen gemunt hebben op smartphones in handen van Oeigoeren. Een deel van deze moslimminderheid heeft zich verenigd in groeperingen die afscheiding van China najagen. China zou volgens onafhankelijk onderzoek zeker anderhalf miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden vasthouden in detentiekampen.

Apple vindt daarom dat Google probeert om iPhone-gebruikers "angst aan te jagen", schrijft het bedrijf. "We hebben deze zwakke plekken al in februari opgelost."

Google-onderzoekers vonden het lek eerder dit jaar. Het gaat om een verzameling kwetsbaarheden, waaronder zogenoemde 'zero days' die nog niet bekend waren bij de maker, die het mogelijk maakten om appberichten en e-mails in te zien op vele iPhone-modellen, van de iPhone 5S tot de iPhone X.