Apple zou hun oude analisten in Ierland actief hebben benaderd met de vraag om bij Apple zelf in dienst te komen en weer naar Siri-opnamen te luisteren, meldt The Irish Times. Eind augustus werden zij ontslagen bij het bedrijf dat dit werk voor Apple uitvoerde.

Het zou gaan om grofweg vierhonderd vacatures. Tot begin augustus werden Siri-opnamen beluisterd door werknemers van de bedrijven Lionbridge en Globetech, die op contractbasis voor Apple werkten. Apple heeft daarna beloofd dat het alleen nog Apple-werknemers naar de opnamen laat luisteren.

Apple zou actief proberen om dezelfde werknemers te rekruteren die enkele weken geleden werden ontslagen bij Globetech. Het bedrijf had het project op 2 augustus stopgezet.

Toen werd bekend dat Apple-werknemers jarenlang audio-opnamen van stemassistent Siri hadden beluisterd voor "kwaliteitscontrole". Sommige van deze opnamen bevatten privé-informatie die het mogelijk maakte om de opname tot een gebruiker te herleiden. Zo hadden analisten toegang tot locatiedata en de inhoud van het adresboek.

Eerder werd al bekend dat werknemers van bedrijven als Amazon en Google ook naar stemopnamen konden luisteren die waren opgenomen door stemassistenten.

Volgens Apple moeten gebruikers nu eerst toestemming geven voordat er iets met hun opnamen wordt gedaan.