De Amerikaanse overheid wil dat Google en Apple de namen, telefoonnummers en IP-adressen van minstens tienduizend gebruikers van een Amerikaanse vuurwapenapp overdragen aan de autoriteiten, schrijft Forbes op basis van een inmiddels geheim verklaarde aanklacht.

De app Obsidian 4 wordt gebruikt om vizieren van American Technologies Network Corp (ATN) scherp te stellen en om videos en livestreams op te nemen. De Amerikaanse immigratieautoriteit ICE wil de informatie gebruiken om illegale wapenhandel tegen te gaan.

Het zou gaan om de eerste publieke poging van de Amerikaanse overheid om alle data op te vragen van iedereen die een app gebruikt. De app is inmiddels tienduizend keer gedownload via Google Play.

Illegaal verkochte exemplaren ook in Nederland

ICE wil controleren welke gebruikers van de app in een ander land dan de Verenigde Staten leven. De Verenigde Staten hebben al eerder illegaal verkochte exemplaren van het vizier aangetroffen, onder meer in Canada, Hong Kong en Nederland.

In de documenten vond Forbes geen spoor van een poging om de reikwijdte van het dataverzoek te beperken tot niet-Amerikaanse gebruikers. Dat betekent dat ook de informatie van Amerikaanse burgers moet worden overhandigd.

Het is volgens Forbes niet duidelijk wie ICE hiermee probeert te onderzoeken. De rechter moet het dataverzoek nog goedkeuren. Mocht de rechter dat doen, dan moeten Apple en Google de informatie van iedereen die de app sinds 2017 downloadde overhandigen.

Het opslaan van data over vuurwapenbezitters is controversieel in de VS. Het is daar illegaal om op landelijk niveau een digitale database op te zetten waarin vuurwapens aan vuurwapenbezitters gekoppeld worden.