Huawei heeft vrijdag nieuwe draadloze oordoppen gepresenteerd en een mobiele processor die overweg kan met 5G en kunstmatige intelligentie. Het bedrijf toonde de vernieuwingen op techbeurs IFA in Berlijn.

Huawei presenteerde nieuwe draadloze oordoppen. De Freebuds 3 worden geleverd in een plat, rond oplaaddoosje. De oordoppen en doosjes komen beschikbaar in zwart en wit.

De Freebuds 3 bieden ruisonderdrukking, om het omgevingsgeluid weg te filteren. De oordoppen zijn echter niet in-ear. Ook heeft Huawei de onderkant van de steeltjes afgerond waardoor de microfoon geluid bij veel wind of op de fiets beter moet wegfilteren.

Het is nog niet bekend wanneer de oordoppen op de markt komen en wat ze kosten.

Nieuwe processor: Kirin 990 5G

Tijdens de presentatie stond Huawei uitgebreid stil bij zijn nieuwe mobiele processor, de Kirin 990. De chip zal in de nieuwe Mate 30-telefoons te vinden zijn, die op 19 september worden gepresenteerd.

De Kirin 990 moet taken met kunstmatige intelligentie beter kunnen verwerken. Tijdens een demo liet Huawei-directeur Richard Yu bijvoorbeeld zien hoe achtergronden van video's zonder vertraging aangepast kunnen worden.

Daarnaast werkt de Kirin 99 5G met het nieuwe, snellere 5G-netwerk. Het bedrijf belooft in potentie downloadsnelheden tot 2,3 gigabits per seconde.

Geen woord over Amerikaanse ban

Het bedrijf sprak tijdens de IFA-presentatie niet over de problemen in de Verenigde Staten. Huawei heeft daar een tijdelijke licentie om zaken te doen met Amerikaanse bedrijven.

Huawei staat op een sanctielijst, waardoor dat eigenlijk niet meer zou mogen. Vanwege uitstel kan Huawei nu nog tot november samenwerken met bijvoorbeeld Google, dat besturingssysteem Android levert aan Huawei.

Nieuwe producten vallen echter niet onder het uitstel. Het is dus maar de vraag of de Huawei Mate 30 nog met apps van Google wordt geleverd.

Huawei staat op een sanctielijst omdat het bedrijf een gevaar zou vormen voor de Amerikaanse veiligheid. Producten zouden volgens de regering gebruikt kunnen worden om voor de Chinese overheid te spioneren. Hiervoor is nooit openbaar bewijs geleverd en Huawei ontkent.