T-Mobile gaat het activeren van de e-sim, de ingebouwde simkaart in smartphones, beveiligen, bevestigt een woordvoerder aan NU.nl na berichtgeving door RTL Nieuws. Gebruikers die vanaf donderdag een e-sim willen instellen, moeten daarvoor een sms-code invoeren om de stap te laten slagen.

Een e-sim is een ingebouwde simkaart, die onder meer te vinden is in de iPhone XR en XS. Gebruikers kunnen een QR-code scannen om hun abonnement aan de e-sim te koppelen.

De beveiligingsmaatregel van T-Mobile volgt op publicaties van RTL Nieuws waaruit blijkt dat de e-sim relatief kwetsbaar is voor aanvallen, omdat het activeren door T-Mobile niet is beveiligd. Daardoor was het voor kwaadwillenden mogelijk om het 06-nummer van slachtoffers over te nemen.

Gebruikers die vanaf donderdag hun e-sim willen activeren, krijgen op het nummer van hun oude, fysieke simkaart een sms met een code. Pas als zij die code invoeren, kan de ingebouwde simkaart geactiveerd worden.

T-Mobile startte in augustus met de ondersteuning voor de e-sim. Andere grote Nederlandse providers hebben tot nu toe niet aangegeven de technologie ook te gaan ondersteunen.