Facebook stopt met de functie tagsuggesties, maakt het bedrijf dinsdag bekend op zijn blog. Met de optie konden gebruikers van het sociale medium eenvoudig vrienden taggen in foto's en video's, omdat Facebook het gezicht koppelde aan de naam van een vriend.

Bij de instellingen voor tagsuggesties konden gebruikers laten weten of Facebook beelden mocht scannen om gezichten van gebruikers te herkennen. Daarmee kon het bedrijf vaststellen of gebruikers voorkwamen in foto's die waren geüpload.

Facebook vraagt zijn gebruikers vanaf dinsdag wereldwijd of zij gezichtsherkenning willen inschakelen. De instelling wordt zichtbaar voor nieuwe accounts en accounts die voorheen al toegang hadden tot de instelling voor tagsuggesties.

Facebook gaat geen gezichten scannen van gebruikers die de instellingen niet krijgen of niet expliciet toestemming hebben gegeven om de functie in te schakelen. Ook de functie fotocontrole, waarmee gebruikers een melding krijgen als hun gezicht voorkomt op de foto van een andere gebruiker, wordt in dat geval niet geactiveerd.

In Europa werd gezichtsherkenning eind 2012 al uitgeschakeld na druk van toezichthouders. Sinds mei 2018 was de optie om gezichten te scannen weer beschikbaar voor gebruikers in de Europese Unie, maar hiervoor moesten gebruikers de functie zelf aanzetten.

Rechtszaak in VS over tagsuggesties

Tagsuggesties zijn al jarenlang onderwerp van een rechtszaak tussen Facebook en gebruikers uit de Amerikaanse staat Illinois. De gebruikers beweren dat het sociale medium de lokale wet omtrent het opslaan van biometrische data overtreedt.

In augustus besloot een federale beroepsrechter in San Francisco dat de zaak tussen de twee partijen mocht doorgaan als zogenoemde class action (collectieve aanklacht). Door bezwaar te maken, probeerde Facebook een collectieve schadeclaim - die in de miljarden kan lopen - te voorkomen.