Google is gestart met de uitrol van Android 10, de nieuwste versie van zijn besturingssysteem voor smartphones en tablets, maakt het bedrijf dinsdag bekend.

Android 10 wordt in eerste instantie alleen beschikbaar voor Googles eigen Pixel-smartphones, die niet officieel in Nederland te koop zijn. Later dit jaar wordt de update ook beschikbaar voor telefoons van andere fabrikanten.

Het nieuwe besturingssysteem introduceert onder meer een donkere modus, waarmee achtergronden in menu's en meldingen donker worden gemaakt. Ook krijgen gebruikers via hun instellingen privacyopties. Zo kunnen zij voortaan per app aangeven wanneer de app toegang mag hebben tot de locatie van het apparaat.

Daarnaast neemt Google in de vernieuwde software onder meer notificaties onder handen, kan de software verschillende media - zoals video's en podcasts - live ondertitelen en biedt de Android-versie ondersteuning voor opvouwbare telefoons.

Met Android 10 neemt Google voor het eerst afstand van verwijzingen naar zoetigheden. Voorheen waren de versies van het besturingssysteem voorzien van een bijnaam, zoals 'marshmallow' en 'nougat'.

Wanneer Android 10 precies op andere smartphones beschikbaar wordt gemaakt, is niet duidelijk. Fabrikanten moeten de update voor hun eigen toestellen beschikbaar stellen aan gebruikers.