De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hoeft niet op te treden tegen de NS omdat het niet mogelijk is om met een anonieme ov-chipkaart gebruik te maken van een abonnement, heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist.

Een man uit Almere was naar de AP gestapt omdat het vervoersbedrijf volgens hem onnodig persoonsgegevens verwerkt door het gebruik van een persoonlijke ov-chipkaart bij een abonnement te verplichten. Hij beweert daardoor onder druk te worden gezet om zijn privacy in te leveren.

De man vroeg de privacytoezichthouder om tegen de NS op te treden, maar die weigerde. Vervolgens stapte de man naar de rechter. Die beslist dat de AP het verzoek terecht heeft afgewezen, omdat de verwerking van persoonsgegevens door de NS gegrond is.

De rechtbank gaat mee met het argument van de NS dat de vervoerder dankzij het inchecken kan controleren of de ov-chipkaarthouder zijn abonnement heeft betaald. Ook kan de NS dankzij het in- en uitcheckproces controleren welke reizen binnen het abonnement van de klant vallen.

Daarnaast wijst de rechter de man erop dat het nog steeds mogelijk is om anoniem te reizen, bijvoorbeeld door een anonieme ov-chipkaart aan te schaffen en deze af te rekenen met contant geld. "Dat dit volgens eiser niet werkbaar is, betekent niet dat die mogelijkheden er niet zijn", aldus de rechter.