In Zuid-Korea nemen steeds meer werknemers het heft in eigen handen door op de werkvloer spionagegadgets te gebruiken om stiekem opnames te maken van pesterijen en intimidatie.

De acties van de werknemers zijn een reactie op een nieuwe wet die 16 juli werd ingevoerd in Zuid-Korea. Door de wet kunnen werkgevers die werknemers intimideren en "ten onrechte terugplaatsen in een lagere functie of ontslaan" een celstraf van drie jaar krijgen en een boete van maximaal dertig miljoen won (zo'n 22.500 euro).

De cameragadgets zijn er in de vorm van riemen, brillen, pennen en USB-sticks. Volgens de directeur van een elektronicabedrijf zijn de gadgets erg gewild sinds de wetswijziging.

Intimidatie door werkgevers vormt al langer een probleem in Zuid-Korea, waar dit gedrag zelfs een speciaal woord kent: gabjil. In 2014 raakte een van de bestuurders van Korean Air in opspraak toen ze iemand van het cabinepersoneel het vliegtuig uitzette omdat de nootjes verkeerd geserveerd waren. Deze en andere zaken zorgden ervoor dat deze intimidatiecultuur ter discussie kwam te staan.

Sinds de nieuwe wet zijn er 572 klachten ingediend door werknemers over intimidatie op werk.