Het iPhone-lek dat Google op 29 augustus naar buiten bracht, treft mogelijk meer apparaten dan gedacht. Volgens anonieme bronnen van Forbes die betrokken zijn bij de zaak, waren ook Android-smartphones en Windows-pc's vatbaar voor spionage.

Dezelfde websites die de afgelopen twee jaar mogelijk vele iPhone-modellen voorzien van iOS 10 tot en met iOS 12 hebben besmet met malware, hadden het volgens Forbes ook voorzien op Android- en Windows-apparaten. De bronnen vermoeden dat de lekken gebruikt zijn door de Chinese overheid om de Oeigoerse minderheid in het land te bespioneren.

Wat voor malware er precies op deze apparaten werd geïnstalleerd, is nog onduidelijk.

Het iPhone-lek stelde aanvallers in staat app-databases in te zien, waaronder WhatsApp-, Telegram- en Message-gesprekken en e-mails in mailapps. Het trof de modellen iPhone 5s tot en met X. Smartphones die zijn geüpdatet naar iOS 12.4.1 zijn niet meer kwetsbaar voor de malware.

Methoden aangepast aan ander smartphonegebruik Oeigoeren

De aanvallers zouden hun methoden en doelwitten hebben aangepast aan het veranderende smartphonegebruik van de Oeigoerse bevolking, meldde een bron van Forbes zondag. Het nieuwsplatform wist niet te achterhalen of er specifiek op Oeigoeren gerichte websites gebruikt werden om de malware te verspreiden.

De Oeigoeren zijn een etnische minderheid in China. Volgens onafhankelijke onderzoekers zouden zo'n anderhalf miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden in detentiekampen in China leven.