Parijs test zogenoemde 'lawaairadars' in enkele buitenwijken van de stad. Bestuurders van auto's en motoren die veel lawaai maken en daarbij vaak te hard rijden, kunnen door deze radars worden gedetecteerd. Het systeem bevindt zich nog in de testfase. In de toekomst moeten deze bestuurders automatisch bekeurd worden.

Op dit moment zijn zo'n veertig 'lawaairadars' geïnstalleerd. De radars zijn voornamelijk rondom kroegen te vinden en een aantal bij belangrijke gebouwen.

Iedere radar maakt gebruik van vier microfoons om geluid op te vangen. De geluidsmetingen moeten worden gekoppeld aan opnames van beveiligingscamera's om zo individuele overtreders te kunnen identificeren.

In Frankrijk bestaat al een verbod op voertuigen die te veel lawaai maken, maar die wet is lastig te handhaven. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk de bestuurders van deze voertuigen automatisch te bekeuren. In het najaar wordt vermoedelijk gestemd over een conceptwet die het voor de autoriteiten mogelijk moet maken het systeem actief te gaan gebruiken.

Als de wet wordt goedgekeurd, wil de Franse regering een proefperiode van twee jaar instellen om het systeem te testen en te bepalen bij welke geluidsniveaus boetes gegeven moeten worden.