De Chinese telefoonfabrikant Huawei kan zijn nieuwe telefoon Mate 30 mogelijk niet met Googles mobiele besturingssysteem Android op de markt brengen, meldt persbureau Reuters woensdag.

Een woordvoerder van Google vertelt aan Reuters dat de Mate 30 vanwege strenge, Amerikaanse regelgeving niet kan worden verkocht met Google-apps en -diensten.

Topmensen van Huawei zouden de nieuwe telefoon gewoon willen uitbrengen, ook als zij geen gebruik kunnen maken van Googles software. "Zolang de Amerikaanse regering het toestaat, blijven we gebruikmaken van Android en het bijhorende ecosysteem", zegt een woordvoerder van Huawei. "Zo niet, dan blijven we ons eigen besturingssysteem ontwikkelen."

Huawei kondigt het nieuwe toptoestel naar verluidt op 18 september aan in München, maar het is niet duidelijk wanneer de telefoon op de markt verschijnt. De Mate 30 is het eerste toptoestel dat Huawei wil uitbrengen sinds de VS het bedrijf op een sanctielijst heeft gezet.

Door de plaatsing op die lijst mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met Huawei. Er is echter een tijdelijke licentie verlengd, waardoor het verbod later van kracht wordt. Het uitstel geldt niet voor nieuwe producten van Huawei.

De VS noemt het bedrijf al lange tijd een gevaar voor de Amerikaanse veiligheid. Producten van Huawei zouden volgens de Amerikaanse regering gebruikt kunnen worden om voor de Chinese overheid te spioneren, maar bewijs hiervoor is nooit openbaar gemaakt. Het concern heeft de aantijgingen weersproken.