De makers van de slimme videodeurbel Ring zijn met vierhonderd Amerikaanse politiekorpsen een samenwerking aangegaan. Daarmee kunnen de korpsen beelden van miljoenen camera's van gebruikers opvragen, schrijft The Washington Post woensdag.

De samenwerking stelt de politie na een misdrijf in staat om beelden op te vragen van Ring-camera's bij mensen thuis. Dat kan op basis van een specifieke periode of een bepaald gebied.

Agenten krijgen geen toegang tot livebeelden. De politie kan via e-mail om toestemming vragen. Eigenaren kunnen het verzoek inwilligen of afwijzen.

Ring-camera's nemen beelden op als via de sensoren beweging wordt gedetecteerd. Het bedrijf is onderdeel van techgigant Amazon.

Ring en de politiekorpsen zien het cameranetwerk als een manier om buurten veiliger te houden en te assisteren bij politieonderzoek.

Privacygroepen en juristen zijn terughoudender, schrijft The Washington Post. Zo zouden burgerrechten in het geding kunnen komen en veranderen burgers mogelijk in informanten.