Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Siri

Apple biedt excuses aan voor meeluisteren via Siri, maakt aanpassingen

Apple heeft zijn excuses aangeboden voor het beluisteren met Siri-opnames van gebruikers die daar geen weet van hadden, schrijft het bedrijf in een woensdag verschenen verklaring op zijn website.
Door NU.nl

Apple biedt zijn excuses aan, omdat het concern naar eigen zeggen niet heeft voldaan aan de eigen "hoge standaarden". Het bedrijf stopte in augustus met het beluisteren van fragmenten van Siri-opdrachten, maar laat weten daar deze herfst weer mee verder te gaan.

Daarvoor doet het bedrijf wel verschillende aanpassingen. Zo kunnen Siri-opnames alleen worden gebruikt als de gebruiker daar goedkeuring voor geeft. "We hopen dat mensen dit doen om Siri te verbeteren", zegt het bedrijf. "Gebruikers kunnen zich hiervoor altijd weer uitschrijven.

Apple schrijft dat bij deelname alleen Apple-medewerkers toegang krijgen tot de fragmenten. "Ons team zal ervoor zorgen dat alle Siri-oproepen die per ongeluk worden gedaan, gewist worden."

De audio-opnames van Siri worden standaard niet meer bewaard. Wel blijft het bedrijf computergegenereerde transcripties gebruiken voor de verbetering van de spraakassistent.

Google en Facebook luisterden ook mee via spraakassistent

Apple is een van de techbedrijven die recent in het nieuws kwam vanwege het meeluisterde met spraakopdrachten van gebruikers. Ook Google en Facebook deden dat, maar zijn daar tijdelijk mee gestopt. Amazon luistert via Alexa nog steeds mee met fragmenten, maar gebruikers kunnen laten weten niet mee te willen doen aan het programma.

Begin augustus bleek uit onderzoek van NU.nl dat ook Nederlandstalige opnames van Siri werden beluisterd, zonder dat Apple dat expliciet duidelijk maakte. Het meeluisteren gebeurde door medewerkers van het Ierse bedrijf GlobeTech.

De fragmenten waren meestal spraakopnames nadat een gebruiker "Hé Siri" zei of de Siri-knop indrukte. In sommige gevallen werden ook onbedoelde opnames doorgevoerd als de assistent per abuis werd ingeschakeld.


Lees meer over:

AppleSiriTech

Aanbevolen artikelen