De Nederlandse smartphonemaker Fairphone heeft dinsdag in Berlijn de nieuwe Fairphone 3 met betere specificaties aangekondigd. De smartphone, die volgens het bedrijf zo duurzaam mogelijk is gefabriceerd, zal 450 euro gaan kosten.

Voorganger Fairphone 2 werd in 2015 geïntroduceerd en kostte toen 525 euro. De onderdelen van een Fairphone zijn verwisselbaar: het scherm, de camera, de audioapparatuur en de USB-poort kunnen allemaal vervangen worden door soortgelijke onderdelen. Dit moet de smartphone gemakkelijk te repareren maken.

De derde editie is voorzien van een Snapdragon 632-processor, die ook in onder andere de goedkope Huawei Honor 8C en Motorola Moto G7 zit. De Fairphone 3 heeft een opslagcapaciteit van 64 gigabyte en een full-hd-scherm van 5,7 inch.

Volgens de website heeft de nieuwe Fairphone een 12-megapixelcamera aan de achterkant en een 8-megapixelselfiecamera aan de voorkant. Opladen gaat via de USB-C-aansluiting. Er wordt geen stekker of lader meegeleverd.

De smartphone werkt op Android Pie (versie 9). Het heeft een 3.5mm koptelefooningang en een vingerafdrukscanner.

Het Nederlandse Fairphone haalde afgelopen jaar 7 miljoen euro op voor de ontwikkeling van dit soort 'eerlijke smartphones', waaronder 2,5 miljoen euro aan crowdfundinggelden. De telefoon moet bij de ontwikkeling zo min mogelijk impact op het milieu hebben en uitbuiting van makers voorkomen. Onderdelen worden zoveel mogelijk gerecycled.