Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Huawei

'Huawei overweegt installatie van Russisch besturingssysteem op tablets'

Huawei is in gesprek met het Russische ministerie van Communicatie om het Russische besturingssysteem Aurora op 360.000 tablets te installeren. Dat meldt Reuters op basis van twee anonieme bronnen.
Door NU.nl

Rusland zou de tablets met Aurora willen gebruiken voor volkstellingen in augustus van 2020. "Huawei is geïnteresseerd in het project", zegt een van de bronnen. "Het bedrijf heeft tablets laten zien waarop de software geïnstalleerd kan worden."

Aurora wordt op dit moment niet gebruikt, schrijft Reuters. Een ingewijde noemt het project van Huawei en Rusland "een test om de Russische software naar Huawei-apparaten te brengen". Het is niet bekend of het besturingssysteem ook naast de volkstelling nog nut heeft.

Het Russische staatsbedrijf Rostelecom is de eigenaar van Aurora. "We overwegen verschillende opties om samen te werken met Huawei", laat het bedrijf aan Reuters weten. "We geven vanwege vertrouwelijke afspraken nog geen details prijs." Een woordvoerder van Huawei heeft bevestigd dat de gesprekken lopen.

Eigen besturingssysteem van Huawei

Huawei kondigde begin deze maand zijn eigen besturingssysteem HarmonyOS aan. Dit systeem moet op onder meer smartphones, tablets en smartwatches werken. Als Huawei geen gebruik meer kan maken van Android, kan het bedrijf volgens eigen zeggen "binnen één of twee dagen overstappen" op HarmonyOS.

Verschillende landen zijn bezorgd dat Huawei via zijn apparaten spioneert voor de Chinese overheid. Daarvoor werd nooit bewijs openbaar gemaakt, maar in de Verenigde Staten worden producten van het bedrijf geweigerd.

Google beperkte in mei de toegang van Huawei tot Android, vanwege strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economie. De beperkingen werden later versoepeld.


Lees meer over:
RuslandHuaweiTech

Aanbevolen artikelen