Webhostingbedrijf Hostinger heeft zaterdag de wachtwoorden van alle gebruikers gereset na een "recent veiligheidsincident", schrijft het bedrijf in een zondag verschenen blogpost. Hostinger heeft onder meer datacentra in Nederland.

Het gaat om een hack waarbij zo'n veertien miljoen gebruikers gedupeerd zijn, aldus Hostinger. Het van oorsprong Litouwse bedrijf is ook in Nederland actief en biedt hier onder meer webhosting en cloudhosting aan. Het is niet bekend hoeveel gebruikers in Nederland getroffen zijn.

Het bedrijf hoorde vrijdag dat een "ongeautoriseerde partij" één van de servers was binnengedrongen. De indringer gebruikte de server om hogerop in de systemen van Hostinger te komen, naar een server die informatie over klanten beheert.

De hacker kon zo onder meer gebruikersnamen, voornamen, wachtwoorden en IP-adressen inzien. Volgens Hostinger zijn alle wachtwoorden zo versleuteld dat het niet mogelijk is om er misbruik van te maken, maar uit veiligheidsoverwegingen heeft het bedrijf toch alle wachtwoorden van gebruikers gereset.

Het bedrijf raadt klanten af om op links te klikken of attachments te downloaden als een e-mail er verdacht uitziet. De indringer zou mogelijk op die manier misbruik kunnen maken van de verkregen gegevens.