Een onderdeel van het Britse spoor is direct aangesloten op een zonnepark en is daarmee volgens ontwikkelaar Riding Sunbeams het eerste spoor dat direct van stroom wordt voorzien door zonne-energie, zonder aansluiting op het elektriciteitsnet.

Door een zonnepark naast het spoor te bouwen, kunnen de seinen en lichten rechtstreeks van stroom worden voorzien. Op dit moment gaat het nog om een kleine test met honderd zonnepanelen, maar het bedrijf wil volgend jaar ook de trein op deze wijze elektrisch laten rijden.

Treinen worden al op meer plaatsen van stroom voorzien door zonnepanelen, onder andere in Londen, maar daarbij zijn de zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnet dat de stroom voor de treinen levert. Het spoor bij het Britse plaatsje Aldershot is het eerste dat zonder het elektriciteitsnet werkt.

Spoorbeheerder Network Rail laat aan The Guardian weten het systeem verder te willen uitrollen voor het treinnetwerk, om een groenere oplossing te kunnen bieden voor passagiers. Veel van de treinen in Groot-Brittannië rijden nog op diesel, in tegenstelling tot Nederland waar het overgrote deel van de treinen rijdt op groene stroom afkomstig van windparken.