Zondag 7 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Cybercrime creditcard fraude hackers beveiliging

VS klaagt Nigeriaans netwerk van tachtig internetoplichters aan

De Verenigde Staten hebben een netwerk van tachtig internetoplichters aangeklaagd. Het gaat om voornamelijk Nigerianen, die met hun praktijken 46 miljoen dollar (41,6 miljoen euro) hebben verdiend, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie op zijn website.
Door NU.nl

In totaal zitten zeventien verdachten achter de tralies, vijftien van hen werden deze week gearresteerd. De overige leden van het netwerk zijn nog niet opgepakt. Zij bevinden zich vermoedelijk in Nigeria.

De twee hoofdverdachten in de zaak zouden 6 miljoen dollar aan illegaal verdiende buit hebben overgemaakt door medeoplichters ongeoorloofde toegang tot bankrekeningen van slachtoffers te geven. Zij verrichten hun werk in ruil voor een deel van de buit.

Het netwerk richtte zich op zowel individuen als bedrijven. In het laatste geval werden nepondernemingen gebruikt om een bedrijf over te halen geld over te maken. Vervolgens werd het geld witgewassen en naar Nigeriaanse bankrekeningen gestuurd.

De tachtig leden van het netwerk zijn aangeklaagd voor samenzwering om fraude te plegen, samenzwering om wit te wassen en identiteitsdiefstal. Enkele leden worden bovendien verdacht van zwaardere fraude en witwaspraktijken.


Lees meer over:

InternetfraudeTech

Aanbevolen artikelen