Tussenpersonen die pagina's online zetten waarop de naam en foto van BN'ers wordt misbruikt voor bitcoinfraude, verdienen in sommige gevallen 600 dollar (ongeveer 540 euro) per Nederlands slachtoffer, meldt Brandpunt+ vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Het onderzoeksplatform vond zes bedrijven die dergelijke pagina's met BN'ers online zetten. Op de pagina's wordt gesuggereerd dat de BN'ers rijk zijn geworden met bitcoins, in de hoop het vertrouwen van potentiële slachtoffers te winnen. VIP Response, een van de zes bedrijven, is gevestigd in Utrecht.

De pagina's verwijzen op hun beurt naar een soort klantenservice die slachtoffers via de telefoon overhaalt om geld in te leggen, bleek in juli uit onderzoek van NRC.

Uit het onderzoek van Brandpunt+ blijkt dat de bedrijven Clickdealer en Crypto7 tussenpersonen 600 dollar per Nederlands slachtoffer uitkeren. Het bedrijf dat de telefonische fraude uitvoert, verdient volgens het nieuwsplatform gemiddeld 3.000 dollar per creditcard van een doorgespeeld slachtoffer.

Onder meer de namen van media-ondernemer John de Mol, rapper Ali B en presentator Jort Kelder zijn voor de fraude misbruikt. Online advertenties voor de pagina's duiken onder meer op Facebook op, maar ook op nieuwssites zoals die van het AD, de Volkskrant en NU.nl.