De werknemers bij het Ierse bedrijf GlobeTech die Siri-opnames beluisterden, zijn deze week per direct ontslagen. Apple heeft GlobeTech zaterdag laten weten dat het werk omtrent de Siri-opnames beëindigd wordt, blijkt uit de ontslagbrief die in handen is van NU.nl. Vermoedelijk gaat het om honderden werknemers.

Het beluisteren van Siri-opnames gebeurde ook in het Nederlands, meldde NU.nl begin augustus. Bovendien waren de audio-opnames minder anoniem dan Apple suggereerde: de GlobeTech-werknemers hadden ook inzicht in onder meer de locatie en contactenlijst van de Siri-gebruikers.

De inmiddels ontslagen GlobeTech-medewerkers hebben lang in onzekerheid gezeten nadat Apple het project op 2 augustus stopzette. Het personeel van het Ierse bedrijf kreeg te horen dat het werk door een "systeemfout" niet langer mogelijk was, zegt een ingewijde tegen NU.nl.

De medewerkers hebben te horen gekregen dat zij "als teken van goede wil" ook de periode die in hun contract als opzegtermijn vermeld staat krijgen uitbetaald, hoewel dat "onder deze omstandigheden" volgens GlobeTech niet verplicht is. Ook worden openstaande vakantiedagen uitbetaald.

Zowel GlobeTech als een woordvoerder van Apple in Nederland was donderdagavond niet bereikbaar voor een reactie.