Het kabinet wil de telecomwet wijzigen om de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer mogelijkheden te geven om op te treden tegen het "groeiende probleem" van phishing via sms'jes, bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer aan NU.nl na berichtgeving door RTL Nieuws.

Het gaat om sms'jes die afkomstig lijken van een bank, maar zijn verstuurd door oplichters in een poging om de inloggegevens van slachtoffers te achterhalen.

Bijkomend risico in deze vorm van fraude is dat oplichters gebruikmaken van het zogenoemde 'spoofing', een methode waardoor het lijkt alsof de afzender daadwerkelijk de bank is. De malafide sms kan dan bijvoorbeeld tussen legitieme sms'jes komen te staan.

Spoofing is volgens de telecomwet verboden, maar handhaving is voor de ACM lastig, zegt woordvoerder Harald Hanemaaijer. Dat komt omdat de toezichthouder onder de huidige wet wel achter voor fraude gebruikte telefoonnummers aan kan gaan, maar niet achter een oplichter die de naam van de bank gebruikt door middel van spoofing.

Het ministerie van Economische Zaken gaat nu onderzoeken hoe de wet kan worden aangepast om het phishingprobleem aan te pakken. Ook wil het ministerie in gesprek met telecomproviders om te kijken of zij een rol kunnen spelen in de aanpak van het probleem.

Het streven is om in 2020 een wetsvoorstel klaar te hebben waarin het voor de ACM mogelijk wordt om spoofing aan te pakken, aldus Hanemaaijer.