Huawei brengt binnenkort een smartwatch op de markt die voorzien is van zijn eigen recent gepresenteerde besturingssysteem, HarmonyOS. Ook komt het bedrijf volgens topman Vincent Yang met een slimme televisie die op de software draait, meldt CNET.

Huawei kondigde HarmonyOS begin augustus aan. De software moet kunnen draaien op verschillende soorten hardware. Ook wil het bedrijf op het besturingssysteem voor zijn smartphones kunnen terugvallen als het gebruik van Android door Amerikaanse sancties onmogelijk wordt.

De Chinese smartphonefabrikant heeft vooralsnog geen plannen om een smartphone met HarmonyOS uit te brengen, omdat het bedrijf de voorkeur geeft aan Android. Maandag verlengde de VS een tijdelijke licentie voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met Huawei, waardoor Android vooralsnog beschikbaar blijft op Huawei-smartphones.

De Verenigde Staten hebben sancties aan Huawei opgelegd omdat het land het bedrijf als een gevaar voor de nationale veiligheid beschouwt. Volgens de VS wordt Huawei door de Chinese overheid gebruikt als een verlengstuk van zijn spionagepraktijken.

Het is onduidelijk wanneer Huawei van plan is zijn smartwatch met HarmonyOS op de markt te brengen. Ook is niet bekend of de gadget ook in Nederland beschikbaar wordt.