Netvizz, een Facebook-app van een onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), is niet langer beschikbaar. Na maandenlang in 'zombiemodus' te hebben geopereerd, heeft Facebook de app onbruikbaar gemaakt, maakt onderzoeker Bernhard Rieder woensdag bekend op Twitter.

Netvizz stelde gebruikers in staat om onder meer informatie van Facebook-profielen, -pagina's en -groepen te verzamelen. Met de door Rieder ontwikkelde app konden gebruikers onder meer inzicht krijgen in hoe gebruikers reageren op berichten op een Facebook-pagina.

De app opereerde het afgelopen anderhalf jaar in 'zombiemodus'. In maart 2018 werd bekend dat een Amerikaanse onderzoeker in 2014 informatie van miljoenen Facebook-gebruikers overhandigde aan het databedrijf Cambridge Analytica. De data werden verzameld door middel van een Facebook-app die niet alleen gegevens van gebruikers, maar ook van hun vrienden verzamelde - een functie die het sociale medium in april 2015 uitschakelde.

Als gevolg van het Cambridge Analytica-schandaal kondigde Facebook scherper toezicht aan op alle 'verdachte' apps. Ook moesten bestaande Facebook-apps een verzoek indienen om toegang tot het platform te blijven houden. Facebook heeft Netvizz sinds dat moment meerdere keren afgekeurd.

App bestond nog in 'zombiemodus'

In de 'zombiemodus' kon de laatste versie van Netvizz nog wel gebruikt worden, bijvoorbeeld om te zien hoe bepaalde Facebook-pagina's zich tot elkaar verhouden en om te analyseren hoe vaak een Facebook-pagina een bericht plaatste.

Rieder schrijft op Twitter opgelucht te zijn dat er een einde is gekomen aan de onzekerheid rond Netvizz. "De tool heeft een mooie tijd gehad, maar ik ga niet liegen: ik ben opgelucht dat het voorbij is."

De UvA-onderzoeker wil tegenover NU.nl geen aanvullende reactie op de situatie rond zijn app geven. Een woordvoerder van Facebook Nederland laat donderdag weten "geen reactie" op het voorval te hebben.