Medewerkers van een onderaannemer van Microsoft hebben audio-opnames van de Xbox beluisterd om de stembediening te verbeteren, meldt Motherboard op basis van een anonieme bron. Dat gebeurde zonder dat gebruikers daar expliciet van op de hoogte werden gesteld.

Het gaat om Engelstalige audio die werd opgenomen nadat de Xbox-gebruiker "Hey Cortana" of "Xbox aan" heeft gezegd, maar in sommige gevallen zou ook audio opgenomen worden zonder dat mensen deze woorden hadden gezegd.

De Xbox kan met een stem bediend worden door middel van de microfoon in de Kinect, de bewegingssensor die niet meer voor de gameconsole verkocht wordt. Later integreerde Microsoft ook zijn virtuele assistent Cortana met de spelconsole, maar die koppeling is onlangs door het bedrijf weggehaald. Gebruikers kunnen hun Xbox nog steeds met hun stem bedienen via een Android- en iOS-app.

De Xbox is de recentste dienst waarmee een groot techbedrijf in verlegenheid wordt gebracht omdat niet expliciet duidelijk is gemaakt dat mensen naar audio-opnames konden luisteren.

Eerder kwam al naar buiten dat audio van de virtuele assistenten Alexa, Google Assistent en Siri door mensen werd beluisterd. Daarnaast werd audio van Facebooks chatdienst Messenger en een vertaaldienst van Microsofts Skype door mensen beluisterd.

Google Assistent en Siri ook in Nederlands beluisterd

Ook Nederlandstalige opnames die met de Google Assistent en Siri werden gemaakt, werden door mensen beluisterd, onthulden respectievelijk de Vlaamse nieuwsdienst VRT NWS en NU.nl.

Google en Apple zijn tijdelijk gestopt met het laten beluisteren van audio-opnames door mensen. Het is onduidelijk of Microsoft ook Nederlandstalige audio-opnames heeft laten beluisteren.

Heb jij informatie over analyse van audio-opnames?

  • NU.nl volgt het nieuws over door mensen beluisterde Nederlandstalige audio-opnames op de voet. Heb jij informatie over deze praktijken? Je kunt hierover (vertrouwelijk) een e-mail sturen naar stan@nu.nl.