YouTube zou overwegen adverteerders niet langer in staat te stellen om reclame te kopen voor video's die waarschijnlijk veel door kinderen worden bekeken. Het bedrijf zou dat van plan zijn om tegemoet te komen aan wensen van toezichthouders, meldt Bloomberg.

Met gepersonaliseerde reclame kunnen adverteerders hun boodschap op een specifieke doelgroep richten. Om de advertentie aan de juiste persoon voor te schotelen, kan bijvoorbeeld de geschiedenis van bezochte websites of bekeken video's geanalyseerd worden.

Het is onder de Amerikaanse wet omtrent het online volgen van kinderen verboden om zonder toestemming van de ouders gepersonaliseerde advertenties aan kinderen van jonger dan dertien jaar voor te schotelen.

Onder de vermeende plannen zou het voor YouTube nog wel mogelijk zijn om kindervideo's van algemene advertenties te voorzien. Deze advertenties zijn niet gebaseerd op het surfgedrag van de kijker.

De Amerikaanse handelswaakhond FTC heeft YouTube eerder onderzocht vanwege mogelijke overtreding van de wet, maar het is onduidelijk of deze maatregel onderdeel van de schikking is. Eerder berichtte The Washington Post al dat het bedrijf in de zaak een miljoenenboete verwacht.

Het is onduidelijk hoe YouTube eventueel onderscheid tussen video's voor kinderen en andere video's gaat maken. Woordvoerders van zowel YouTube als de FTC wilden tegenover Bloomberg niet reageren.