Het van oorsprong Zweedse bedrijf Yubico heeft zijn 'wachtwoordsleutel' met USB-C- en Lightning-aansluiting uitgebracht. De YubiKey 5Ci werkt met MacOS- en Windows-laptops en met iOS- en Android-smartphones die de betreffende poort bevatten.

De YubiKey is een fysieke sleutel waarmee gebruikers hun online accounts extra kunnen beveiligen: een methode voor zogenoemde tweestapsverificatie. Om in te loggen, is het naast het invoeren van een wachtwoord ook nodig om de USB-wachtwoordsleutel in het apparaat te steken. Daarmee kunnen gebruikers hun accounts beveiligen tegen inlogpogingen van derden.

De 5Ci is de eerste YubiKey met een Lightning-aansluiting, die ook wordt gebruikt door Apple. Dat maakt de wachtwoordsleutel de eerste die met iPhones en iPads werkt. Veel recente Android-smartphones werken met een USB-C-aansluiting.

De sleutel werkt niet standaard met alle apps op een iPhone of iPad, laat Yubico weten in zijn persbericht. Diensten die de wachtwoordmanager met de Lightning-aansluiting willen ondersteunen, moeten die ondersteuning eerst handmatig inbouwen.

In de praktijk ondersteunen relatief weinig diensten een wachtwoordsleutel, hoewel grote bedrijven als Google, Facebook, Twitter en Dropbox de hardware wel ondersteunen. Veel online diensten kiezen voor tweestapsverificatie op andere manieren, bijvoorbeeld met een code die op een app gegenereerd wordt en bij het inloggen moet worden ingevoerd.

De YubiKey 5Ci kost 70 dollar, omgerekend ongeveer 63 euro.