Apple heeft met de nieuwste update per ongeluk een oud beveiligingslek teruggebracht dat eerder al gedicht was. Door het lek zijn iPhones met iOS 12.4, de recentste versie van het besturingssysteem, kwetsbaar, schrijft Vice Motherboard.

Hackers zien hun kans schoon om voor het eerst in jaren een jailbreak (het kraken van de telefoon om het besturingssysteem van Apple te omzeilen) uit te brengen voor de nieuwste versie van iOS.

Het beveiligingslek, in iOS 12.2, werd in juni door Google opgemerkt en kenbaar gemaakt aan Apple, dat het probleem oploste in hun update naar iOS 12.3. Nu blijkt dat de 'patch' ongedaan is gemaakt in de update naar iOS 12.4.

Hacker Pwn20wnd merkte het 'nieuwe' lek op toen hij jailbreak-software die op het oude besturingssysteem werkte, testte op de nieuwste software van Apple. Toen deze bleek te werken, gaf hij online de code vrij om een iPhone te jailbreaken.

Beveiligingsonderzoeker Stefan Esser waarschuwt iPhone-gebruikers voor het lek en adviseert zeer voorzichtig te zijn met het downloaden van apps via de Apple App Store, omdat iedere app een kopie van de jailbreak-code kan hebben.

Apple heeft nog niet gereageerd op het nieuws, maar in het verleden bracht Apple vaak snel na een jailbreak een beveiligingsupdate uit.