Twitter heeft 936 accounts geschorst die werden gelinkt aan een campagne van de Chinese overheid tegen demonstranten in Hongkong. Dat schrijft het sociale netwerk maandag in een blogbericht.

De accounts wilden politieke onenigheid in Hongkong zaaien. Zo probeerden ze de standpunten van de protestbeweging in twijfel te brengen.

In Hongkong wordt de laatste tijd veel geprotesteerd. Volgens de demonstranten worden hun rechten aangetast door de Chinese regering. Het afgelopen weekend waren een miljoen mensen uit Hongkong op de been.

Uit onderzoek van Twitter blijkt dat de accounts door de Chinese staat werden gecoördineerd. Op die manier moesten berichten een groot bereik krijgen.

De accounts overtraden volgens Twitter verschillende regels. Zo waren er veel nep, werkten de accounts veel samen en verspreidden ze spamberichten. Twitter maakte verder bekend advertenties van staatsmedia niet langer te accepteren.

Facebook zegt na het onderzoek van Twitter eveneens zeven pagina's te hebben gewist, evenals drie groepen en vijf accounts. Ze werden allemaal gekoppeld aan een klein netwerk uit China dat zich tegen demonstranten in Hongkong richtte.