Google heeft van maart 2017 tot april 2019 wereldwijd de signaalsterkte van Android-telefoons gedeeld met telecomaanbieders, die op basis van deze informatie hun dekking konden verbeteren. Het programma is begin dit jaar stilgelegd, wat volgens bronnen van persbureau Reuters gebeurde uit angst voor kritiek van gebruikers en toezichthouders.

De informatie werd anoniem en gegroepeerd gedeeld met de telecomaanbieders. De bedrijven konden op een kaart zien hoe de signaalsterkte op hun eigen netwerk en dat van niet bij naam genoemde concurrenten was. Het ging om data van Android-telefoons waarbij het delen van de locatiegeschiedenis en diagnostische gegevens was ingeschakeld.

Volgens vier bronnen van Reuters heeft Google het delen van de gegevens primair stopgezet vanwege zorgen rond privacy. Het bedrijf zou telecomaanbieders geen reden hebben gegeven voor het stopzetten van de dienst. Een Google-woordvoerder wilde niet ingaan op de vraag waarom het bedrijf ermee is gestopt.

In Googles voorwaarden voor Android staat dat het bedrijf informatie over het netwerkgebruik van een smartphone kan verzamelen. Dat die informatie uiteindelijk, hoewel geaggregeerd, bij telecomaanbieders zou terechtkomen, is niet expliciet vermeld.

Hoewel het onduidelijk is of de dienst daadwerkelijk in strijd was met de privacywetgeving, laat de stap volgens Reuters zien dat Google er liever voor kiest om te stoppen met het delen van data in plaats mogelijke stappen van toezichthouders af te wachten.

Onduidelijk of Nederlandse providers dienst gebruikten

Het is onduidelijk of Nederlandse telecomproviders van de Google-dienst hebben gebruikgemaakt. Een woordvoerder van Google kon die vraag niet direct beantwoorden.

Ook woordvoerders van KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo konden niet direct antwoord geven op de vraag of hun bedrijven de Google-dienst hebben gebruikt.