Een man uit Rotterdam die van 2016 tot 2018 volgens de autoriteiten meer dan dertienduizend gehackte accounts van de Amerikaanse betaaldienst PayPal heeft verhandeld, is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar, blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. Ook is de MacBook waarmee de daden zijn verricht in beslag genomen.

De man kocht de gehackte PayPal-accounts, waarna hij diezelfde accounts opnieuw te koop aanbood op andere sites om winst te maken.

Met de betaaldienst PayPal kunnen gebruikers hun bankrekening koppelen aan een account, waarmee zij bij verschillende online diensten kunnen betalen. Via een gehackt PayPal-account kan iemand met andermans geld producten en diensten bestellen. Of de accounts in deze zaak daadwerkelijk op die manier zijn misbruikt, is onduidelijk.

Bij de strafbepaling is rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de veroordeelde, merkt de rechtbank op. Uit de uitspraak blijkt onder meer dat de man zijn daden heeft begaan toen hij werkloos was, en verklaarde hij tijdens het handelen dronken te zijn geweest. Ook heeft hij schulden, waardoor de rechtbank afziet van het opleggen van een financiële straf.