Jaarlijks wordt minstens 235 miljoen dollar (bijna 212 miljoen euro) omzet geboekt via advertenties op websites met extremistische inhoud of desinformatie, meldt CNN zondag op basis van een onderzoek dat in september wordt gepubliceerd.

Het gaat om geld dat volgens de non-profitorganisatie The Global Disinformation Index wordt verdiend met onjuiste informatie die doelbewust of met kwade opzet wordt verspreid.

De organisatie onderzocht twintigduizend websites die verdacht worden van het verspreiden van desinformatie en bekeek wat voor soort advertenties op de sites te vinden waren.

Online advertenties werken vaak met veilingssystemen. Internetreclame wordt vrijwel automatisch razendsnel geveild zodra een bezoeker een website bezoekt. Op die manier weten bedrijven vaak niet waar reclame voor hun product terechtkomt.

In Nederland deed de Universiteit Leiden onlangs onderzoek naar zogenoemd 'pulpnieuws': sensationele artikelen in de vorm van een nieuwsbericht, vaak met weinig of geen journalistieke verantwoording. De schrijvers van deze berichten hopen met deze berichten veel mensen naar hun website te lokken, waarna zij door middel van bijgeplaatste advertenties geld verdienen.