Technici van Huawei hebben Afrikaanse overheden geholpen om politieke tegenstanders te bespioneren. Dat blijkt uit onderzoek van The Wall Street Journal.

Dat gebeurde in tenminste twee gevallen, schrijft de Amerikaanse krant. De Huawei-medewerkers hielpen met het onderscheppen van versleutelde berichten. Ook gebruikten ze data om locatie van politici te achterhalen.

De technici zouden Israëlische spyware hebben ingezet om de telefoon van een politicus binnen te dringen. Zo probeerden ze in WhatsApp-gesprekken van de man te komen. Uiteindelijk wisten de autoriteiten hierdoor plannen om een straatbijeenkomst te organiseren tegen te houden. ook arresteerden ze de politicus en tientallen aanhangers.

Uit het onderzoek bleek dat het spioneren niet gebeurde omdat dat vanuit China werd opgedragen. Daarnaast is er geen bewijs dat Huawei-topmensen ervanaf wisten of dat ze goedkeuring gaven.

Een woordvoerder laat aan The Wall Street Journal weten dat het bedrijf "nooit betrokken is geweest bij hackactiviteiten". "Huawei keurt deze ongegronde en onjuiste klachten tegen onze bedrijfsvoering af."

Huawei ligt de laatste tijd onder een vergrootglas, vanwege vermeende spionagepraktijken. Het Chinese bedrijf werd in de Verenigde Staten op de zwarte lijst gezet omdat het een gevaar voor de nationale veiligheid zou vormen. Huawei heeft altijd ontkend voor de Chinese overheid te spioneren. Ook is er nooit bewijs openbaar gemaakt.