Facebook heeft medewerkers van buitenaf ingehuurd om audiofragmenten van gebruikers uit te schrijven, meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Het zou gaan om honderden ingehuurde medewerkers die mee konden luisteren met gesprekken van Facebook-gebruikers. De medewerkers kregen zonder context geluidsfragmenten aangewezen om uit te schrijven. Die waren naar verluidt afkomstig van chatdienst Messenger.

Facebook heeft in gesprek met Bloomberg bevestigd dat fragmenten inderdaad werden getranscribeerd. "Een week geleden zijn we daar tijdelijk mee gestopt", zegt een woordvoerder.

De werknemers moesten controleren of de kunstmatige intelligentie van Facebook de berichten op de juiste manier interpreteerde. De audio was geanonimiseerd.

Bloomberg schrijft dat Facebook gebruikers niet duidelijk maakte dat hun gesprekken verwerkt konden worden. Sommige werknemers zouden daarom van mening zijn geweest dat ze "onethisch werk" uitvoerden.

Praat mee in de NU.nl-techpodcast

  • Vertrouw jij je stem nog toe aan slimme speakers en chatapps? Bel naar 06 - 83 19 77 89 en laat een voicemail achter voor de podcast De week van NUtech.

Ook Apple en Google luisterden mee

Recent werd bekend dat grote techbedrijven werknemers inhuurden om mee te luisteren met audiofragmenten. Hierbij ging het om korte geluidsopnames van Apples Siri, de Google Assistent en Amazon Alexa.

De bedrijven zeiden dit allemaal te doen met het doel de assistenten te verbeteren. Zo moeten ze spraakopdrachten uiteindelijk beter verstaan en de context van een opdracht beter begrijpen. Hoewel de audio anoniem zou moeten zijn, kon de informatie soms naar een persoon herleid worden doordat bijvoorbeeld een naam of adres werd uitgesproken.

Google, Apple en Facebook zijn inmiddels tijdelijk gestopt met het uitschrijven van audiofragmenten. Amazon is niet helemaal gestopt, wel kunnen gebruikers aangeven niet mee te willen werken.