Ingewijden bij de Verenigde Naties (VN) zeggen dat er een onderzoek is gestart naar meerdere cyberaanvallen die Noord-Korea zou hebben uitgevoerd. Bij de aanvallen zou Noord-Korea 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) hebben buitgemaakt. Dat blijkt uit een rapport in handen van AP.

De VN zou 35 verschillende aanvallen onderzoeken die door Noord-Korea zouden zijn gedaan op andere landen. Zuid-Korea is het voornaamste doelwit, maar ook India, Bangladesh en Chili waren doelwit volgens de berichten.

Onderzoekers denken dat er mogelijk een aanval op Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) is gedaan door het land. Dit systeem wordt gebruikt voor betaalverkeer tussen banken.

Daarnaast is er geprobeerd om cryptovaluta's buit te maken en zijn er aanwijzingen dat het land probeert om zelf cryptovaluta's te minen. Hierbij worden met veel computerkracht wiskundige formules opgelost, waarvoor cryptomunten als beloning worden gegeven.

Volgens experts binnen de VN zijn het geavanceerde aanvallen die specifiek gericht zijn op het stelen van geld. In veel gevallen wordt er gebruikgemaakt van social engineering, waarbij niet zozeer met code en software wordt geprobeerd een systeem binnen te komen, maar door onwetendheid en onoplettendheid van medewerkers van een bedrijf.

Eerder berichtte Zuid-Korea al dat er online marktplaatsen voor cryptovaluta's werden aangevallen door Noord-Koreaanse hackers. Er gaat veel geld om in deze nieuwe vorm van geld, waardoor het een lucratief doelwit is voor hackers.