Vier Amerikanen hebben lange gevangenisstraffen gekregen, omdat ze een website op het darkweb runden rondom kindermisbruik. Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie maandag bekend.

De oprichter van de site kreeg 35 jaar celstraf opgelegd. De man werd onder meer schuldig bevonden aan het distribueren van kinderporno.

De website heette The Giftbox Exchange en werd opgericht in 2015. Deze pagina was alleen bereikbaar via het anonieme Tor-netwerk. Om de site in de lucht te houden en sporen te wissen, betaalde de beheerder met bitcoins.

Mensen die toegang tot het forum wilden, moesten eerst plaatjes en video's delen van kinderen die seksueel werden misbruikt. The Giftbox Exchange bevatte verschillende rubrieken, gebaseerd op de leeftijden van de slachtoffers.

In november 2016 werd de site offline gehaald. Destijds waren er ruim 72.000 leden.

Naast de beheerder werden nog drie mannen veroordeeld. Zij krijgen straffen van 35, 30 en 25 jaar voor betrokkenheid bij het exploiteren van kindermisbruik. Alle mannen blijven de rest van hun leven onder toezicht. Ze hebben schuld bekend.