YouTube handhaaft sommige regels minder streng bij populaire YouTube-sterren, dat blijkt uit gesprekken die The Washington Post voerde met moderators van het videoplatform.

Moderators moeten video's bekijken en controleren of de content wel voldoet aan het beleid en de regels van YouTube. De moderators kunnen video's niet zelf verwijderen, maar geven een advies aan iemand hogerop. Diegene bepaalt of de video verwijderd moet worden of dat advertentie-inkomsten worden uitgeschakeld.

Volgens de moderators waar The Washington Post mee heeft gesproken, worden populaire kanalen ontzien van deze maatregelen. Ook wanneer er duidelijk sprake is van een overtreding van de regels van YouTube volgt er vaak geen straf als het om een bekende YouTube-ster gaat.

Daarnaast claimen de moderators dat het handhaven van de regels inconsequent gebeurt en dat wat wel en niet mag per moment kan verschillen. Verder zijn de criteria die ze gebruiken om video's te beoordeelden vooral gericht op adverteerders, zodat deze de juiste doelgroepen kunnen selecteren voor hun reclameberichten. Dit in plaats van criteria die moet zorgen dat bijvoorbeeld jonge gebruikers geen ongepaste video's te zien krijgen, aldus de moderators.

Een woordvoerder van YouTube heeft in een verklaring tegenover de krant laten weten dat het beleid "regelmatig kritisch wordt bekeken en aangepast waar nodig. Het beleid wordt consequent gehandhaafd, waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt tussen contentmakers".

Eerder dit jaar kwam YouTube in opspraak toen het bedrijf weigerde om een gebruiker die in video's discriminerende uitingen deed te weren van het platform.