Software van het Russische Kaspersky wordt nog steeds binnen de Amerikaanse overheid gebruikt, terwijl de regering twee jaar geleden besloot daarmee te stoppen. Dat schrijft Forbes.

De Amerikaanse overheid deed de software in september 2017 in de ban. De regering was bezorgd over banden die topmensen van Kaspersky met de Russische overheid zouden hebben, ondanks ontkenningen van het bedrijf.

Destijds kregen overheidsinstanties negentig dagen de tijd om de antivirussoftware van Kaspersky te verwijderen. Na twee jaar zou dat echter nog steeds niet gebeurd zijn, blijkt uit een onderzoek dat Forbes inzag.

De software zou op minstens twee militaire netwerken van de Verenigde Staten staan. Daarnaast werden de programma's van Kaspersky op nog eens tientallen andere servers van overheden en partners gevonden.

Kaspersky zegt tegen Forbes vol te houden onschuldig te zijn. "Er is nooit openbaar bewijs geleverd dat Kaspersky iets verkeerd heeft gedaan. Ook is er geen technisch bewijs gepresenteerd waaruit blijkt dat onze producten een groter risico vormen dan alternatieve antivirusproducten."

In Nederland is software van Kaspersky eveneens verboden. Het kabinet besloot vorig jaar mei dat het gebruik van de software zou worden uitgefaseerd. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei dat het bedrijf de antivirussoftware zou kunnen misbruiken voor Russische spionage.