De mededingingsautoriteit van Rusland onderzoekt of Apple met iOS zijn machtspositie misbruikt. Het onderzoek richt zich op het weigeren van een concurrent van Apples eigen Schermtijd-functie, zegt de Federal Antimonopoly Service (FAS) donderdag.

Apple introduceerde Schermtijd in september met het besturingssysteem iOS 12. Met de functie kunnen gebruikers onder meer beperkingen en blokkades instellen voor de iPhone of iPad van hun kinderen.

Ontwikkelaars van apps die met Schermtijd vergelijkbare functies uitbrachten, zeggen dat Apple veel strenger toezicht houdt sinds het bedrijf een eigen functie aan iOS heeft toegevoegd.

Het Russische bedrijf Kaspersky Lab diende bij de FAS een klacht in. Volgens Kaspersky heeft Apple nooit een probleem gemaakt van een functie in Kaspersky's app om de schermtijd voor kinderen te beperken, maar veranderde dat met de komst van iOS 12.

Apple verweert zich door te stellen dat de app van Kaspersky, en vergelijkbare apps, de "privacy en veiligheid in gevaar brengen". Het gebruik van een techniek waarmee ouders het apparaatgebruik van hun kinderen kunnen beperken druist volgens het Amerikaanse bedrijf in tegen de voorwaarden van zijn App Store.

Kaspersky zegt dat dat Apple het gebruik van die techniek toe heeft gestaan, maar niet duidelijk heeft gemaakt hoe bedrijven daar toestemming voor konden krijgen. Ook remt Apple met zijn praktijken de concurrentie van andere ontwikkelaars, stelt het bedrijf.