Het extreemrechtse forum 8chan is al dagenlang offline omdat het stelselmatig wordt getroffen door ddos-aanvallen, zo meldt een beheerder van de site op Twitter.

"8chan is nog steeds offline", aldus de beheerder. "Onze servers werden een voor een offline gehaald door ddos-aanvallen. We werken nu hard aan een goede verdediging hiertegen."

Bij een ddos-aanval wordt een server overbelast met een groot aantal verbindingsverzoeken. Een website kan hierdoor onbereikbaar worden voor gewone bezoekers.

Internetbeveiliger Cloudflare bood 8chan beveiliging tegen ddos-aanvallen. Het bedrijf stopte zondag met het beschermen van de site omdat deze zou aanzetten tot dodelijke schietpartijen in de Verenigde Staten.

Meerdere malen verschenen de vermoedelijke manifesten van schutters vooraf op 8chan. Dat gebeurde afgelopen weekend ook vlak voor een schietpartij in El Paso, waarbij 22 mensen werden gedood.

Op zoek naar een nieuwe ddos-beschermer

Sindsdien zoekt 8chan naar een nieuwe partij die bescherming wil bieden tegen ddos-aanvallen. Het bedrijf verhuisde zijn servers naar het hostingbedrijf Epik, dat bescherming biedt via diensten van Voxility. Die laatste partij zette Epik echter op de zwarte lijst, waardoor 8chan wederom niet werd beschermd.

8chan is een extreemrechts forum waarop vaak racistische en discriminerende berichten worden geplaatst. De site is ook een thuishaven voor complottheorieën en de incelbeweging, waarvan de leden beweren dat vrouwen hun geluk in de weg zitten door te weigeren met ze naar bed te gaan.

Een back-up van het forum verscheen kort na de ophef ook op het darkweb. De beheerders van de site zeggen hier niets mee te maken te hebben.

De huidige eigenaar van 8chan werd recent opgeroepen te getuigen voor het Amerikaanse Congres. Op Twitter zei hij recent op weg te zijn naar de Verenigde Staten.