De Verenigde Staten verbiedt overheden om telecomapparatuur van Huawei en vier andere Chinese bedrijven aan te schaffen. Het Amerikaanse orgaan dat verantwoordelijk is voor overheidscontracten, heeft het voorstel daarvoor woensdag op zijn website gepubliceerd.

Naast telecomapparatuur- en smartphonemaker Huawei, dat internationaal onder een vergrootglas ligt na aantijgingen van nauwe banden met de Chinese overheid, treft het verbod ook de Chinese bedrijven Hikvision, ZTE, Hytera en Dahua.

De Amerikaanse overheid neemt twee maanden de tijd om commentaar op de voorlopige regel tot zich te nemen. Daarna formuleert de General Services Administration (GSA) de definitieve versie, hoewel het voorlopige voorstel op 13 augustus in werking treedt.

Amerikaanse overheden hebben in de eerste twee jaar van het verbod de optie om een ontheffingsmogelijkheid in te zetten voor de Chinese bedrijven, mits de veiligheid niet in het geding komt.

In augustus 2020 treedt een breder verbod in werking. Vanaf dat moment wordt het voor Amerikaanse overheden ook verboden om zaken te doen met bedrijven die apparatuur van de genoemde Chinese fabrikanten gebruiken.

Een jaar geleden werd in de VS al een wet van kracht die overheidsorganisaties verbiedt om apparatuur van Huawei te gebruiken als een "substantieel of essentieel" onderdeel van een systeem of als "vitale technologie" van een systeem.

Huawei klaagde de VS in maart aan vanwege het verbod.