Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Skype-logo

'Microsoft-medewerkers luisteren naar opnames van Skype en Cortana'

Medewerkers van een onderaannemer van Microsoft beluisteren Skype-gesprekken voor Microsofts stemassistent Cortana en de vertaaldienst Skype Vertalen, schrijft Motherboard woensdag op basis van interne documenten, screenshots en audio-opnames van een anonieme klokkenluider.
Door NU.nl

In de opnames die Motherboard beluisterde, zijn persoonlijke gesprekken van Skype-gebruikers te horen. Het ging om korte fragmenten van tussen de vijf en tien seconden, hoewel de klokkenluider zegt ook langere fragmenten te hebben beluisterd.

De medewerkers van Microsofts onderaannemer krijgen een audiofragment te horen dat is voorzien van een vertaalsuggestie. Vervolgens moeten zij de vertaling controleren en zo nodig verbeteren.

De informatie is niet direct gekoppeld aan een Skype- of Cortana-gebruiker, maar de audiofragmenten kunnen alsnog gevoelige informatie bevatten. De klokkenluider beschrijft aan Motherboard onder meer adressen of zoekopdrachten voor porno te hebben gehoord.

Microsoft laat in een verklaring aan Motherboard weten dat de data verzameld worden om de eigen diensten "aan te bieden en te verbeteren". Ook schrijft het bedrijf dat gebruikers toestemming geven voor het verzamelen en gebruiken van stemopnames.

Het is onduidelijk welk deel van alle audio-opnames van Skype en Cortana bij de medewerkers terechtkomt.

Microsoft niet transparant over inzet

Microsoft heeft nooit expliciet aan gebruikers duidelijk gemaakt dat anderen de Skype- en Cortana-opnames uiteindelijk kunnen horen. Het bedrijf zegt alleen dat stemdata gebruikt worden om de dienst te verbeteren, zonder te vermelden dat er mensen aan te pas komen.

Eerder kwamen Amazon, Google en Apple al onder vuur te liggen, omdat ook deze bedrijven verzuimden te melden dat de opnames van stemassistenten worden geanalyseerd door mensen.

Ook Google Assistent- en Siri-opnames van Nederlandstalige gebruikers werden voor analyses beluisterd, onthulden VRT NWS en NU.nl onlangs.

Skype Vertalen met audio werkt niet in het Nederlands. De talen die wel ondersteund worden, zijn onder meer Engels, Frans, Duits, Spaans, Arabisch en Hindi. Microsofts stemassistent Cortana is niet in het Nederlands beschikbaar.


Lees meer over:

MicrosoftSkypeCortanaTech

Aanbevolen artikelen