Een 38-jarige man uit Riethoven moet een boete van 1.421 euro betalen omdat hij dvd's met illegaal gedownloade e-books verkocht, zo heeft de rechter woensdag bepaald.

De man verkocht zijn dvd's op handelsplatforms als Marktplaats. Op iedere schijf stonden 13.500 illegaal verworven boeken.

Stichting BREIN ontdekte de verspreider van e-books en bood een schikking aan. Bij deze schikking zou een boete van 450 euro betaald moeten worden. Daarnaast zou de man moeten beloven nooit meer illegaal bestanden te verspreiden. In ruil daarvoor zou de organisatie niet naar de rechter stappen.

De man reageerde niet op het verzoek om te schikken. Herinneringsbrieven werden teruggestuurd met het label 'adres onbekend'. Uit navraag bij de gemeente bleek echter dat de man nog op het betreffende adres woonde.

Nepmail voor de deurwaarder

De stichting stuurde een deurwaarder op de man af, maar die beweerde het geschil al te hebben beslecht met Stichting BREIN; hij liet een e-mail zien waarin stond dat de zaak was geseponeerd.

De e-mail in kwestie was nep, aldus Stichting BREIN. Omdat het niet om een strafzaak ging, zou het ook onmogelijk zijn om te seponeren. Bovendien was het adres van de afzender niet in gebruik.

De uiteindelijk door de rechter opgelegde boete ligt drie keer zo hoog als het voorgelegde schikkingsbedrag.

Jacht op uploaders en verspreiders

Stichting BREIN jaagt al langere tijd op verspreiders van illegale films, series, boeken en andere media in Nederland. De downloaders hiervan lijken vooralsnog buiten schot van de organisatie te blijven.

Het filmbedrijf Dutch Filmworks zegt wel 'downloadboetes' te willen uitdelen aan illegale downloaders. Daarbij gaat het eigenlijk niet om een boete, maar om een schikkingsvoorstel.