Facebook heeft twee bedrijven achter frauduleuze Android-apps aangeklaagd. Deze apps infecteerden smartphones van gebruikers met malware. Daarmee werd gepoogd via Facebook advertentie-inkomsten te innen.

Het gaat om de bedrijven LionMobi uit Hongkong en JediMobi uit Singapore, schrijft Facebook op zijn blog. De namen van de frauduleuze apps die deze bedrijven hebben uitgebracht, zijn niet door Facebook bekendgemaakt.

Door de malware van de apps werden advertenties van Facebooks reclamenetwerk continu automatisch aangeklikt. Omdat de reclame werd geactiveerd, werden de appmakers vervolgens automatisch uitbetaald.

De apps deden zich voor als simpele software voor bijvoorbeeld het opschonen van het geheugen van de telefoon of het verlengen van de batterijduur. Ook leken sommige apps op een virusscanner of kladblok.

Sommige apps zijn nog in Play Store te vinden

De malware werd aangeboden in de Google Play Store. Sommige applicaties zijn nog steeds in de appwinkel te vinden.

Facebook heeft beide appmakers geschorst van zijn advertentieplatform en de getroffen adverteerders in het netwerk terugbetaald.

Het is voor het eerst dat het bedrijf via een rechtszaak dergelijke malwareapps aanpakt. Mogelijk hoopt Facebook hiermee andere ontwikkelaars af te schrikken.