De Amerikaanse onderzoeker Mike Davis is erachter gekomen dat bepaalde elektronische sloten te hacken zijn als de hacker inzicht kan krijgen in de stroom binnen het slot, schrijft Reuters dinsdag.

Het gaat om sloten die onder meer worden gebruikt in bankautomaten, aan boord van het vliegtuig van de Amerikaanse president en op Amerikaanse legerbases.

Volgens Davis zijn vooral oudere sloten op deze manier te hacken. Daarbij worden kleine wisselingen in het stroomverbruik van een slot in de gaten gehouden.

Deze kleine veranderingen zouden het mogelijk maken om het interne programma van het slot af te lezen. Daarvoor moet de hacker wel fysiek bij het slot kunnen. In bankautomaten zit het slot meestal onderaan de machine.

'Overheid VS werkt aan oplossing'

Davis heeft de Amerikaanse overheid en het bedrijf DormaKaba, dat de sloten maakt, vorig jaar op de hoogte gebracht. De onderzoeker werkt voor het beveiligingsbedrijf IOActive en wil zijn onderzoeksresultaten vrijdag presenteren op de hackconferentie Def Con in Las Vegas.

De Amerikaanse overheid doet volgens Reuters onderzoek en werkt aan een oplossing. DormaKaba zegt geen bewijs te hebben dat de sloten daadwerkelijk op deze manier gehackt zijn.