Het extreemrechtse forum 8chan wil een kopie van het forum beschikbaar stellen via een BitTorrent-achtige dienst op het darkweb, meldt Vice dinsdag op basis van eigen onderzoek. Sinds maandag is het forum meerdere malen offline gehaald, omdat internetdiensten niet meer met de site willen samenwerken.

Het gaat om een programma dat stukjes van de site bij verschillende gebruikers onderbrengt, waardoor toegang tot de website niet meer afhankelijk is van één dienst. Het programma werd eerder door Islamitische Staat (IS) gebruikt, maar de terreurgroep is daar later weer mee gestopt.

Het programma maakt de website relatief lastig om in te zien, schrijft Vice. Daarnaast experimenteert 8chan ook met een website die alleen toegankelijk is via bepaalde functies van de Tor-browser.

De dader van de schietpartij in El Paso van afgelopen zaterdag plaatste zijn vermoedelijke manifest op 8chan. Kort daarna besloot Cloudflare, een dienst die websites beschermt tegen aanvallen van buitenaf, om 8chan als klant te laten vallen.

Het forum zocht daarna zijn toevlucht bij internetbedrijf Epik, maar die deal viel ook in het water. Voxility, dat infrastructuur levert aan Epik, kondigde aan het bedrijf niet meer te willen ondersteunen.